E-shop

Pivovar

Technologie

Srdcem našeho pivovaru je dvounádobová nerezová varna o objemu 10 hl vyrážené mladiny s elektroolejovým kotlem a integrovanou vířivou kádí. Slad si připravujeme na šrotovníku a ručně jej dávkujeme do kotle. Pivo vaříme na jeho originální stupňovitost a pak už jej neředíme.

novy-stav-11

Hlavní kvašení i dokvašování probíhá v cylindrokónických tancích (CKT) o objemu 10 a 20 hl. Nebojte se, nejedná se o žádné obrovské tanky, které se používají jinde pro urychlení výroby. Při hlavním kvašení necháváme otevřené víko, sbíráme deku, dodržujeme teploty a postup jako na otevřené spilce. Při dokvašování tanky zahradíme a pivo necháváme ležet při nízkých teplotách potřebnou dobu. Tanky jsou vybaveny plášťovým chlazením, což nám umožňuje přesnější kontrolu teplot kvašení a dokvašování, a vnitřní sanitací pro maximální zajištění čistoty povrchů.

novy-stav-01

Naše pivo nefiltrujeme a nepasterujeme. Pro stáčení piva používáme automatickou myčku a plnič sudů, manuální plnič lahví a PET. Součástí technologie je i kompresor, systém chlazení, sanitační stanice a další technické zařízení, bez kterého by pivovar nemohl fungovat.

Dodavatelem kompletní technologie je firma Destila Brno, s.r.o.

Výroba piva

Varna

Na varně dochází ke smíchání vody, sladu a chmele za vzniku „hořko-sladkého roztoku“, tzv. mladiny. Působením enzymů ze sladu, přihříváním a převářením se do vody uvolňují cukry ze sladu a tím získáme tělo neboli plnost piva. Přidáním a povařením chmele pak dodáme hořkost a aroma. Proces na varně trvá 8 až 10 hodin, mladina se ještě musí vyčeřit, zchladit a pak putuje na spilku ke kvašení.

Hlavní kvašení

Ochlazená mladina se zakvašuje čistou kulturou kvasnic, které jsou specifické pro každý styl piva. Spodní kvašení probíhá při teplotách kolem 10°C, svrchní kolem 20°C. Kvasnice zpracovávají cukr v mladině, vytváří alkohol a také oxid uhličitý. Ten v této fázi necháváme volně unikat, protože ho zatím nepotřebujeme. Zhruba po týdnu je většina cukrů prokvašena, kvasinky si berou volno, klesají na dno (spodní kvašení), nebo stoupají ke hladině (svrchní kvašení) a my je můžeme sesbírat, i když malé množství tam pořád ještě zůstává…

Dokvašování

Mladé pivo zchladíme na teplotu pod 4°C a necháme ležet. Kvasinky nám pořád ještě trošku kvasí a vytváří oxid uhličitý. Tentokrát jej nepouštíme pryč, ale kvasný tank uzavřeme, pivo se nám tak nasycuje bublinkami a tvoří pak jeho říz. Zároveň při ležení dochází k vyčeření piva, k vyrovnání jeho chutí a vůní. Tato fáze výroby je nejdelší a trvá několik týdnů podle typu a síly piva. Pivo na konci fáze dokvašování je to nejlepší a nejčerstvější, jaké kdy můžete ochutnat.

Poslední úpravy a stáčení

Pivo můžeme stáčet přímo do předem umytých sudů nebo lahví. Máme tak čerstvé, nefiltrované a nepasterované pivo. Pokud chceme zvýšit jeho trvanlivost až na několik měsíců, tak jej zfiltrujeme a pasterujeme. Tím ale ztrácíme jeho čerstvost a jedinečnou chuť.

Na zdraví

Výborné pivo nedělají jen suroviny, ale také čistota, přístup všech lidí v pivovaru a celková kvalita. Protože jen kvalitní je chutné. Na zdraví!!!

Kam dál? Naše opice